Sosis d'us Grallers de Figueres

Index de temes del CD:

La Fonoteca de Música Tradicional Catalana, del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, edita aquest CD dintre la col·lecciçó "Temes monogràfics" sèrie 2 volumen 2.
Inclou un llibret de 152 pàgines, molt ben elaborat, amb explicacions de cadascun dels balls, algunes fotos i la partitura de molts dels temes.

El ball de bastons


Aquesta és la presentació que figura al principi de l'obra:

El ball de bastons, considerat en sentit global, és un tema obert, on tot és possible. D'una banda hi ha a Catalunya un patrimoni ric i antic de melodies de balls de bastons i d'una altra banda observem una continuada creació de nous repertoris sempre sensibles a les modes musicals de cada moment. La precarietat de les colles bastoneres, la seva discontinuïtat històrica, el recomençar constant de moltes d'elles ha estat, sens dubte, una de les causes d'aquest anar i venir del repertori. El mateix es pot dir dels instruments acompanyants, del vestuari, de les formes coreogràfiques...
Tot és relatiu i la funcionalitat més planera ha estat el criteri determinant de cada grup de balls de bastons. I tal vegada aquí rau la "grandesa" d'aquesta parcel·la del ball popular. És com un patrimoni en moviment, viu, obert a la participació i a la vegada identificatiu de moltes circumstàncies de cada colla que, al seu torn, reflecteixen la vida de la mateixa comunitat.

L'objectiu d'aquest CD, promogut per la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i fet conjuntament amb la Fonoteca de Música Tradicional Catalana, és d'oferir un cert panorama, no exhausta però sí suficient, del repertori d'aquests balls. És el segon volum de la sèrie 2 de la col·lecció discogràfica de la FMTC, que està dedicada a Temes monogràfics. Com tots els volums d'aquesta col·lecció, aquest ha tingut un llarg procés d'elaboració. En primer lloc, es tractava d'enregistrar el major nombre possible de melodies -tant les antigues, encara en ús, com les de nova creació- pròpies de les diferents colles bastoneres de Catalunya. Per a tal fi, entre el final de l'any 1999 i bona part del 2000, es convocaran les colles a acudir a tres punts segons la seva proximitat geogràfica: Reus, Vilafranca del Penedès i Manresa, per enregistrar no sols la música sinó també el so del ball. L'entusiasme i la col·laboració que aquesta crida provocà foren extraordinaris, tant entre les colles que van secundar-la, que foren la majoria de les convocades, com entre els músics acompanyants. A partir d'aquí es procedí al treball de laboratori quant a tractament del so i elaboració del màster i, a la vegada, a la confecció de l'estudi que havia d'acompanyar aquest document sonor.

Els criteris de selecció i ordenació d'aquests materials sonors han estat d'una banda l'interès històric i musical de cada un d'ells i el fet que fossin representatius dels grups que efectuaren l'enregistrament, i de l'altra, el criteri de varietat acústica. És a dir, s'ha respectat el fet que anessin junts els d'una mateixa població, però en canvi, si uns balls eren interpretats amb gralla, els següents (o el següent) s'ha procurat que ho fossin amb flabiol o amb algun altre instrument. D'aquesta manera, l'amalgama sonora que se'n deriva, pot facilitar l'audició d'un repertori que pel fet de ser un tema monogràfic, sol comportar una certa monotonia.

Finalment, des d'aquestes línies volem expressar el nostre agraïment a tots els qui han participat en la confecció d'aquest disc. Especialment a les colles bastoneres pel seu treball acurat i il·lusionat; a la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya que ha impulsat aquest enregistrament i que impulsa tantes accions a favor d'aquest col·lectiu; als intèrprets músics que hi han participat; als ajuntaments de Reus, de Vilafranca del Penedès i de Manresa i al Col·legi Sant Ramon de Penyafort de Vilafranca del Penedès que tan generosos han estat a l'hora d'oferir locals per als enregistraments. La voluntat de fer i de continuar el ball de bastons que ha caracteritzat històricament les diferents colles i gràcies a la qual s'han mantingut fins ais nostres dies, ha fet possible, en definitiva, la realització d'aquest projecte.

FONOTECA DE MÚSICA TRADICIONAL CATALANA

Ministrils del Raval
Ball de bastons de Solsona 1.952
(Arxiu Joan Amades)
Els temes:
La milana
La pavana
La contradansa
El xotis
La marxa
Ball de St. Llorenç
El pont
El picasseia
La gronxadora
La boja
El corrandillo
Llarga-Sotacama
Ponts-Simusara
Ball de bastons de Valls
Ball de St. Joan
Els escurçons
El rossinyol
Ball de bastons de Reus
Ball dels joves
Xotis de punts
L'esmunyegada
El rotllet (Vilafranca)
La lloba
Els caçadors
Els geperuts
L'avinyonès
El rabiüt
La creu
Les anelles
La manflina
La pavana o ram-ram
El serà ací o sotacama
El xotis de l'Arboç
Els quatre cantons
L'airosa (Sta. M. d'Oló)
El garsot d'Abrera
La tal·lara
El plegafems
La boja de Ribes
La Paula
El pica pillo
Els ponts
Joan del Riu
Pericó
Xotis (Masquefa)
La cosidoreta
La pastora galana
Flicasseies
El rotllet (Prats de Lluçanès)
La primera
Els coscorronets
La llaçada
La petita Xènia
Ball de cascavells
L'airosa (Centelles)
El matalasser
El ball de Moià
La processó
Ball de bastons de Cardona
(la balladeta / Els versos / Cascavells)


Per tornar enrera