Imprimir

LA COLLA CASTELLERA DE FIGUERES

Es va constituir el dia 11 de setembre de 1.996 amb gent de diferents pobles de l'Empordà, alguns, molt pocs, amb experiència castellera. El nexe comú era l'afició al món casteller i les ganes de portar-lo a terme en una comarca on aquesta tradició, tan arrelada en altres llocs de Catalunya, no havia tingut ressó.

COM ES VA FUNDAR

Durant el mes d'agost de 1996, els promotors de la Colla varen estar tantejant el terreny per veure si era viable una colla castellera a Figueres. Varen parlar amb gent i amb altres entitats culturals, com ara els Amics dels Gegants de Figueres i el Centre Excursionista Empordanès, arribant a la conclusió de que si que ho era. El dia 2 de setembre es reuneixen i decideixen tirar-ho endavant. Eren 19 persones, concretament 12 adults i 7 mainades (6 matrimonis i els seus fills). A partir d'aquí, en Jordi Jordà prepara els estatuts i tota la documentació per a constituir l'entitat cultural i legalitzar-la i el dia 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, es fa la reunió constituent quedant creada l'entitat, aprovats els Estatuts i formades la Junta Directiva i la Junta Tècnica que l'haurien d'organitzar i fer funcionar.

Per veure una còpia de l'Acta Fundacional, prem aquest botó:

Per reproduir aquest objecte necessites l'Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player

LA PRIMERA JUNTA DIRECTIVA

PRESIDENT: Jordi Jordà i Casademont
VICE-PRESIDENTA: Teresa Coll i Hospital
SECRETARIA: Susi Pairutó i Rigall
TRESORER: Guillem Nabot i Pijoan
VOCAL: Josep Riera i Carré
VOCAL: Joan Campos i Arcas
VOCAL: José Luis Torrente i Rodríguez
VOCAL: Lluís Sánchez i Sáez
VOCAL: Thais Álvarez i Trulls
VOCAL: Laura Osuna i Henares
VOCAL: Reyes Suárez i Cigarrán
VOCAL: Mari Rendo i Cantero
El Cap de Colla sempre serà vocal nat de la Junta Directiva

LA PRIMERA JUNTA TÈCNICA

CAPS DE COLLA: Joan Campos i Arcas i José Luis Torrente i Rodríguez
CAP DE PINYA: Josep Riera i Carré
CAP DE MAINADA: Mari Rendo i Cantero

EL COLOR DE LA CAMISA

El color de la camisa estava per decidir entre el verd i el lila fort. Finalment es va imposat aquest darrer. La Colla aplega gent de tota la comarca i l'Empordà és terra de vins, de vins negres que, en ser trepitjats, fan un most just d'aquest color, el color de la camisa i el logotip, en representació de tota aquesta gent empordanesa que durant segles han tret de la terra, amb esforç i suor, aquest fruit . Ara, amb l'esforç dels castellers, aquest color s'enlaire cap al cel, empordanès o d'altres llocs, recordant les seves arrels.

EL LOGOTIP

El logotip és creació de la dissenyadora empordanesa Cati Palou i simbolitza l'esforç conjunt de la gent que fa un castell. Representa una formació castellera, vista des de dalt, enlairant l'anxeneta tan amunt que, amb la mà, agafa un estel i el desplaça, d'esquerra a dreta, deixant un rastre de llum i color que s'esfuma i porta el nom de la Colla Castellera de Figueres. Domina el color lila fort de les camises dels castellers i el blanc dels pantalons.

ELS PRIMERS CASTELLERS

Els primers castellers varen ser les 19 persones que varen fundar la colla. A l'hora de començar el llistat, es varen posar per ordre alfabètic del cognom ja que, podríem dir, cap d'ells havia començat abans que els altres. A partir de la fundació, s'hi va començar a afegir molta gent de manera molt ràpida.

EL BATEIG

El "bateig" o presentació oficial de la Colla, va tenir lloc el diumenge 4 de maig de 1997 a la Plaça de l'Ajuntament de Figueres, en el marc de les Fires i Festes de la Santa Creu. Els "Padrins" varen ser els Castellers de Barcelona i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, de Tarragona.Si vols contactar amb la Colla, ho pots fer per:
info@figueres.cc 675 550 158 Centre cultural Molí de l'Anguila, carrer Via Làctea s/n, - 17600 Figueres

© 1997-2012- Jordi Jordà i Casademont - Tots els drets reservats