Sosis d'us Grallers de Figueres
Index de temes del CD:

Els Ministrers de Figueres presenten un disc-llibre amb fotos i dades de les figures del seguici i la melodia dels seus temes musicals.

Festa Major de Terrassa

Aquesta és la presentació que en fan:

Diuen les cròniques que, a Figueres, l'any 1602, a la processó de Corpus, "per entretenir la mainada i obrir pas a la multitud, se feu un drach que recorria los carrers davant la processó". Altres cròniques diuen que fou abans, que fou a l'any 1600 quan va sortir per primera vegada i que, més tard, fou substituït per un àliga, per cavallets cotoners i, tot seguit, pel gegant.

L'any 1701 es va casar a Figueres el rei Felip V amb la princesa Maria Lluïsa de Saboia. Segons les cròniques, les autoritats varen anar a esperar al monarca al Pont del Príncep i, "els cavallets, l'àliga, el drac, el gegant i la nova gegantessa, que sortia per primera vegada, l'esperaren al carrer de Sant Baldiri".

Al llarg dels segles hem mantingut a Figueres tota una sèrie de figures del seguici popular. Algunes van desaparèixer fa molt temps i ningú les recorda. De fet, ha sigut molt recentment, a partir de 1995 amb els Amics dels Gegants de Figueres, quan s'han recuperat les que encara hi havia i se n'han fet de noves, aconseguint una bona família de figures, entre gegants, bestiari, cap-grossos, cavallets i gegantons.

Quan les figures del seguici surten, mai van soles, sempre ho fan acompanyades de música ja que, tot plegat, fa més festa. En aquesta època recent, han sortit els Grallers de Figueres, que més tard han donat pas al Ministrers de Figueres, que els acompanyen habitualment.

Com que, ni les cròniques ni ningú, han aportat mai quines músiques eren les que acompanyaven històricament les figures, se n'han hagut de compondre de noves, de mica en mica, fins aconseguir el repertori actual.

Els Ministrers de Figueres hem pensat que val la pena que tothom els pugui conèixer i escoltar quan vulgui, no només quan els interpretem en directe, per Santa Creu o acompanyant les figures del seguici, sinó tot l'any, per això ens hem tancat a l'estudi i els hem enregistrat i aquí teniu el treball, el CD amb les músiques i el llibret amb dades i fotos de cada figura per tal de que us siguin familiars.

Ministrers de Figueres, març de 2003

Els Ministrers de Figueres:
Els temes:
Ministrers de Figueres

Toni Parés, Ivó Jordà, David Antius, Marià Llop, Manel Pérez, Jordi Jordà, Carles Moreno, Manel Pedreira, Borja Balsera, Joan Carles Díaz, Sònia Lozano, Llorenç Casas, Jordi Martínez, Lluís Chamorro, Lurdes Rimalló, Joan Soler, Lluís Ribera i Gemma Pla.


1.- Toc d'inici
2.- Ball dels Gegants
3.- El Drac
4.- El Bou
5.- En Berruga
6.- La Tramuntana
7.- La Gala i en Dalí
8.- Matinades
9.- Toc de castells
10.- Toc finalPer tornar enrera