Sosis d'us Grallers de Figueres

Index de temes del CD:

Els Ministrils del Raval ens presenten un disc-llibre documentat amb dades històriques del grup i de la Festa Major de Terrassa. Acompanyen el CD amb les partitures dels temes.

Festa Major de Terrassa

Aquesta és la presentació que figura al principi de l'obra:

Primer diumenge després de Sant Pere de l'any 1988. Arreu s'havia anat consolidant una nova manera de fer la festa, fet que es feia palès a la Festa Major de la nostra ciutat.
Algú va pensar que aquell any es podien convidar gegants d'altres ciutats i fer una gran trobada: La Gegantarda. Se'ls havia de fer ballar: balls per cada parella i un gran ball final.
- De gegants ja en tenim, quina música farem? (diria la cançó).
- Avant la Gegantarda!, que ja tocarem!
Van dir una bona colla de músics que, a recer de la festa i seguint diversos viaranys, s'havien anat trobant, recuperant instruments i compartint melodies, escampant-les de nou pertot arreu.

Sonadors, bufadors, fregaires, picadors, rascadors i cantaires d'ací i d'allà es van aplegar sota el nom de Ministrils per fer ballar els majestuosos convidats. L'espai de l'estrena: el Raval de Montserrat.
Quan la festa d'aquell any es va acabar, alguns dels músics participants començaran a pensar en una formació estable de música tradicional. Naixia el grup: Ministrils del Raval.

De llavors ençà, unes quantes anyades acumulant experiència, viscuda entre els músics actuals i els bons amics que ens han acompanyat (l'Anna Clariana, la Roser Cabacés i en Joan Figueres).
Plegats n'hem fet de tota mena (festivals de música per tot el país, sortides a l'estranger, balls, cercaviles, espectacles pedagògics, espectacles infantils... ), hem enregistrat material sonor i audiovisual (Filomena, Crits, Bon Nadal, Quina canya, ...), compaginant-ho amb treballs etnomusicològics de recerca i recuperació de cançons, danses i balls. També hem cantat al voltant d'una bona taula tot aixecant el porró i, sobretot, hem intentat gaudir de la feina realitzada procurant fer-ho arribar, tan acurat com hem sabut, a qui ens ha escoltat. I aquest, que serà l'any que en far quinze d'aquella primera trobada, ens ha semblat que us podíem oferir un nou treball: les músiques de la Festa Major. Unes melodies que, acompanyades d'un text brillant i unes imatges evocadores, pretenen fer m‚s propera i entenedora, si cal, la nostra Festa, la Festa Major de Terrassa que hem tingut el privilegi de poder compartir amb la ciutat i amb tantes persones, des de llavors fins avui.
És ben vostre. Per molts anys!

Ministrils del Raval. Juny de 2002

Els Ministrils del Raval:
Els temes:
Ministrils del Raval
Miqui Giménez, Carles Llongueras, David Farran,
Isi Vàzquez, Jaume Moros i Lluís Puig
Vals jota
Les dues sotes
El Patufet
La Malamanya
Ball de Nans
Ball de Sant Ferriol
La desgràcia d'un pobre home
Ball de l'Estapera
Toc del Raval Infernal
Goigs als benaventurats màrtirs Sant Pere, Sant Cristòfor i Sant Valentí
Ball de plaça de Terrassa
Ball de la Tereseta
Ball de les anelles
Ball de les corrandes
Ball de la Manflina
Ball del Drac
Ball de Gegants de Terrassa
Toc d'entrada a plaça
Toc de castells
Marxa del vermutPer tornar enrera